top of page
Sylvi Dundackova

Děložní čípek, změny na děložním čípku a jóga

Změny na děložním čípku a jak může jóga pomoc?


Téma onemocnění či prevence onemocnění děložního čípku se u nás postupně dostalo do popředí. V Česku se na začátku roku nachystaly novinky a na to vše se dnes podíváme.


Děložní čípek je významnou součástí ženského reprodukčního systému. Je to menší kousek tkáně uložený v místě přechodu mezi pochvou a dělohou. Je cenný pro ochranu před infekcemi a udržení těhotenství.


Pokud je děložní čípek napaden infekcí HPV (lidský papilomavirus), která nezmizí a naopak přetrvává, na děložním čípku se začnou tvořit změny. Pokud nejsou ošetřeny, v průběhu let se mohou rozvinout v rakovinu.


Změny na děložním čípku


Nejprve bych vám ráda napsala, že pokud vám gynekolog sdělí, že máte změny na děložním čípku, není se čeho lekat. A to i přesto, pokud vás rovnou odesílá do jednoho z Center onkologické prevence, což zní nepříjemně a závažně. Do centra se objednává ve chvíli, kdy výsledky cytologického vyšetření stěru z děložního čípku vykazují nestandardní hodnoty. Ty mohou být nižší, které se jen preventivně moniturují, střední nebo vyšší. Vše už následně posuzuje specialista. 


Jak se změny projevují


  • zánětem, který poznáte podle výtoku a bolesti v podbřišku,

  • přednádorovými změnami,

  • rakovinou.












Prevence


Od začátku letošního roku, tedy od 1. 1. 2024 mají ženy ve věku 35, 45 a nově i 55 let nárok být zdarma vyšetřeny na přítomnost vysoce rizikových virů HPV v rámci preventivní prohlídky.


Pokud chodíte na pravidelné gynekologické prohlídky, automaticky jste zařazena i do screeningového programu včasného záchytu rakoviny děložního čípku, která je po rakovině prsu druhým nejčastějším nádorem u žen a která vzniká v důsledku přetrvávající infekce lidskými papilomaviry.





Jak na jógu a pohyb po konizaci děložního čípku



Konizace je drobný chirurgický zákrok, při kterém je odstraněna potřebná část tkáně, na které proběhly změny způsobené HPV viry. Probíhá buď v částečné nebo celkové anestezii, hned ten den se vracíte zpět domů.


Obecně se po konizaci doporučuje jeden až dva týdny klidovějšího režimu, žádná větší fyzická námaha a zvedání těžkých věcí. U každé ženy je to velmi individuální proces, propisuje se možnost odpočinku přímo po zákroku, stejně jako míra vnímání těla a jeho potřeb. Já osobně doporučuji s pohybem a jógou začínat pomalu a postupně. Řiďte se zejména podle pocitů v podbřišku, míry a délky krvácení. U některých žen může krvácení trvat až šest týdnů, s tím že po dvou týdnech se může zvětšit v návaznosti na odloupnutí stroupku po zhojení místa zákroku. Tak je třeba respektovat i množství sil.


Dny po konizaci může přijmout jako příležitost dopřát si čas pro sebe. Zkuste si naplánovat méně aktivit. Pokud máte rodinu, vysvětlete dopředu, že budete potřebovat pár dnů odpočívat, hojit tkáně a nabírat síly.


Příznivé jógové tipy


  • jemná dechová praxe pro prokrvení oblasti pánve

  • anulóma vilóma - střídavé dýchání pravou a levou nosní dírkou

  • uvolnění a harmonizace nervového systému

  • jemné protažení 

  • relaxace

  • vedená meditace



Ke zvážení


  • převrácené pozice, které podporují tok krve do dělohy místo z těla ven

  • dynamické dechy, při kterých dochází ke kontrakci břišní stěny třeba jako bhastrika nebo kapalabhati

  • výraznější záklony a rotace

  •  pozice, které vyžadují větší množství síly a výdrže, loďka nebo prkno



Závěrem



Pravidelné kontroly jsou zdarma!


A pomáhají odhalit včas a lehké změny na děložním čípku.


A to se počítá.


Sylvi

Comments


bottom of page